Att bli jour-/akuthem

Små, små steg blir stora framsteg - från Skyggis till Tryggis

Känslan när man når fram till en skyggis. Den är obeskrivlig. Hur hjärtat svämmar över av känslor. Lycka, stolthet, kärlek, värme, ömhet...

När de vågar vara nära utan att hela tiden ha stenkoll på vad du gör. Ligger kvar. Vågar vända bort huvudet. Blinkar sakta i evighet. Vågar ligga ner och visa magen. Låter dig klappa huvudet. Klia under hakan. ❤

När de själva kommer fram mot handen och vill ha gos. Spinner. Myser. Lyckan är total. Tårarna rinner.

Förtroendet de visar. De känner sig trygga. De går från en skyggis till en tryggis. Så fantastisk upplevelse. Man får en sådan kärlek till dessa katter. Vill inte släppa iväg dem. Men man kan inte behålla alla katter. Då kan man inte hjälpa nästa. Man förbereder och hjälper dem för ett liv som en älskad familjemedlem i ett eget hem. Som de flesta av dem aldrig haft.

Att vara jourhem och hjälpa dessa katter, att läka deras sår i själen, det är en ynnest. En underbar resa, som när du väl gjort den första så vill du ta fler. När du får deras förtroende, deras kärlek så känner du dig rik.

Att vara Jourhem

Du öppnar ditt hem för en katt eller flera som behöver få komma in från hemlösheten. Målet är att katten ska få ett eget hem inom sin tid som passar den kattens behov. Våra katter bor normalt i jourhem minst 6 månader men kan bli kortare, vi önskar dock att du har ställt in dig på minst 6 månader.

  • Du får skriva på ett jourhemsavtal.
  • Att ta hand om en fd hemlös katt är otroligt givande, att få följa deras utveckling från skygg till trygg. Vi har även tama katter som behöver jourhem. Ibland dräktiga honkatter som behöver lugn och ro. Mammor med ungar. Gamla katter. Katter med behov av medicin eller vård.
  • Vi har krav på jourhemmen/akuthemmen. Balkonger ska vara innätade/inglasade. Katterna får inte gå ut varken på egen hand eller i sele. Vi har ett tätt samarbete för att följa kattens utveckling. 
  • Jourhemmet står för mat och sand och andra tillbehör, tex medicin, kattlåda, Feliway, bädd, borste, leksaker etc. FHUKH står för veterinärkostnader och försäkring.

Att vara Akuthem
Ett akuthem är lite som ett jourhem där nyinfångade katter kan isoleras av karantänskäl innan de genomgår vaccinering och eventuella medicinska åtgärder. Våra katter stannar normalt i akuthem i 1-3 månader.